Over til litt mer tekniske greier.
Dette er prosesskjemaet for mitt drømmeanlegg. Som dere kan se ønsker jeg et fullautomatisert anlegg slik som Speidel Braumeister, men fleksibiliteten til et hjemmelaget anlegg.
I første omgang blir jeg kun å legge inn temperaturregulering på HLT, mesk og kokekar. Alle ventiler blir i startfasen manuelle kuleventiler. Etter hvert ønsker jeg å bytte ut disse med magnetventiler slik at jeg kan automatisere hele bryggeprosessen samt vask av anlegget etterpå.
Sekvensskjemaet blir slik.
- Fyller friskt kalt vann på HLT (Varmtvanntanken). V-5
- Koker vann til riktig mesketemperatur. HE-1 + TI-1
- Overfører vann til mesketank sammen med malt. V-1 + P1 + V-3
- Starter stegmesking V-2 + P1 + V-3
- Regulerer mesketemperaturen med HE-2 + TI-4 + (kontroll med TI-2)
- Mesking ferdig. Overfører vørteren til kokekar. V-2 + P1 + V-4
- Koker vørter. HE-3 + TI-3
- Når vørter er ferdig kokt slippes den ned på gjærtank via platekjøler eller motstrømskjøler. Temperaturen kontrolleres med T-5
- Når bryggingen er ferdig kokes det opp nytt vann som brukes til å vaske alle rør og tanker.
- Spillvannet slippes ut ved hjelp av ventilene V-6 + V-7 + V-8 + V-10 + V-11
- Alle deler ifm tapping til gjærkar kan tas av og desinfiseres før bruk.
Jeg kommer til å gjennomgå alt utstyret etter hvert og vise hva jeg har valgt.
Både prosesskjemaet og sekvensen er helt i startfasen. Hvis noen har erfaring med akkurat et slikt oppsett ønsker jeg svært gjerne tilbakemelding.
Hei, Dan Ove.
SvarSlettBlei tipsa om sida di av broren min, Petter. Ser ut som en bra plan det her (jeg har sittet på jobben og drodla noe som ser mistenkelig likt ut, i ledige stunder...:). Hvor stort bryggeri tenker du å lage? Jeg har ikke fått somla meg til å lage noe sånt her selv, men har nå gjort dette endel ganger manuelt med lemping av vann istedet for pumping, og en slags tilnærming til RIMS ved å ta ut litt vørter i bunn, varme den på komfyren og slenge den i på toppen av meskekaret. Anbefaler deg å isolere meskekarene godt på utsiden, om du kan (noe det ser ut som, siden du skal bruke elektrisk oppvarming). Kan forsåvidt også anbefale boka How to brew av Palmer, i tillegg til den du har (som også er meget god). Anbefalt tidtrøyte mens du venter på deler fra ebay: brygg øl! :) Man kan lage mye godt på komfyren med enkle midler. Men kudos for å gå rett på no-nonsense RIMS-brygging! Lykke til! :)
Jeg må lære meg å lese bedre. Ser jo nå at du har lest Palmer allerede. Litt nysgjerrig: Hva er budsjettet ditt på dette her? Og hva skal du styre det med på sikt? PLS?
SvarSlettOg holder med deg i at det er mye mer interessant å drive med maltbrugging. Ekstraktbrygging er jo omtrent "just add water" Her er et all grain ølsett jeg kan anbefale på det aller sterkeste: http://bryggselv.no/ds_product_info.php/products_id/448
Takk for tilbakemelding.
SvarSlettJeg hadde tenkt å starte med 25l brygg da jeg ønsker å satse på quality, not quantity. Jeg vil heller kose meg med hobbyen og lage flere typer øl enn å sette ett brygg for så ha 300 halvlitere stående i kjelleren. Budsjettet er ikke satt men jeg finner mange gode tilbud rundt omkring som gjør at det ikke går helt av skaftet. Det dyreste blir nok controlleren i systemet. Jeg har ikke bestemt meg men jeg tror det blir en Moxa E2242 Ethernet controller. Denne har drivere for .NET slik at jeg lage et program for bryggingen selv. Jeg fikk for et par dager siden 3 stk. gryter på 36l som blir til tankene i systemet. Etter jeg har fått montert alle komponentene blir disse kledd med varmeisolerende matter fra Biltema. Jeg har nå fått alle komponentene i hus så jeg kan snart begynne monteringen.