Da har jeg endelig gjennomført bryggedag med mitt hjemmelagde utstyr. Forberedelsene har tatt veldig lang tid da jeg har vært nødt til å prioritere andre prosjekter før dette. Men endelig står ølet til gjæring.
Gjennom våren og sommeren har jeg bestilt og fått deler samt montert kjelene. Kjelene er krabbegryter på 36L kjøpt på nett hos OK Elektriske til 450,- pr stk. På embalasen til grytene står det at disse skal være 36 liter, men jeg tror at de kun er ca. 31 liter netto. (35cm diameter 32 cm høyde)
I grytene har jeg montert en ½’’ kuleventil samt PT100 temperaturelement i syrefast lomme. For å montere kuleventilene har jeg brukt skottgjennomføring levert av TESS. I HLT og Boil er det også montert Burco varmeelementer.
Kjøleren valgte jeg å kjøpe på eBay. Denne rustfrie kjøleren på 15 meter 3/8’’ rør kostet $70 + frakt på $57. I tillegg kommer MVA og fortollingsgebyr. Uansett ble dette ganske rimelig. Totalt ca. 1100,- inklusive alle gebyrer, frakt og MVA.
Så til dagens bryggedag!
Første brygg ble et American Pale Ale allgrain sett fra bryggselv.no. Oppskriften er laget av Gahr Smith-Gahrsen i samarbeid med Bryggselv.no. Malten er ferdig knust, og humla er også ferdig delt opp i egne vakuumpakkede poser. Topp kvalitet!
Som den nybegynneren jeg er valgte jeg å starte med tørrgjær fra Fermentis Safale US-05 (tørrgjær)
Bryggingen har gått fint. Utstyret har fungert helt uten problemer.
Vannet til meskingen ble varmet opp til 76gC superraskt. Mesketanken droppet kun 0,1gC på 65 min. Biltemaliggeunderlaget fungerte superbra og gjorde jobben sin perfekt.
25L skyllevann ble varmet opp på litt over en time.
Kokekjelen fungerte også bra. Vørteren kom raskt opp i koking og den klarte å holde den fosskokende på kun 2,2KW element.
Det eneste problemet som oppsto var at jeg ikke har laget et mekanisk avtrekk så det ble *noe* dampfylt i «brygghuset» Uansett er dette et lite problem som blir fikset til neste gang.
Oppsummert: Utstyret fungerte, utnyttelsesgraden ble litt over 75 % og OG ble målt til 1.055. Jeg er godt fornøyd med det.
Nå er det bare og tørrhumle om 5 dager og flasking om 14 dager. Etter dette får vi se hvor lenge ølet får modnes på flaske før jeg blir for utålmodig og starter smakingen. J
Hei! Dette ser veldig bra ut! Hvordan smakte det første ølet? Også lurer jeg på: Hva slags Moxa-boks er det du bruker? Jeg tenker å gjøre noe lignende, og er i anskaffelsesfasen nå..
SvarSlett